top of page

Kristin Kanstad

Lege, spesialist i allmennmedisin og psykiatri

Min historie

Hvordan kropp, sinn og miljøet vi omgir oss med samvirker og gjensidig påvirker hverandre har alltid interessert meg. Dette var medvirkende årsak til at jeg utdannet meg til lege. I løpet av nær 15 år som fastlege og 7 år i psykiatrien, med nesten 80 000 konsultasjoner, har jeg sett på nært hold hva kronisk stress har å si for utvikling av uhelse, og i hvilken grad kronisk stress er bakenforliggende årsak til mange livsstilssykdommer, både fysisk og psykisk. Jeg er overbevist om at et råvarebasert kosthold er en viktig brikke i å både bevare og gjenvinne egen helse, fysisk, men også mentalt.

Interessen for stress og for hvordan kropp og sinn henger sammen, ledet meg til å ta utdannelse som lærer i mindfullness (MBSR/MBCT- 2013), som lærer i terapeutisk yoga (2017), og nå restorative yoga. Våren 2023 avsluttet jeg et 2-årig studie i Enhetsterapi og Mestringsmedisin hos Senter for Livshjelp ved Audun Myskja.

Av egen erfaring vet jeg hvor vanskelig det kan være å legge om kosten, men jeg vet også hvor god effekt det kan ha på kroppen, hodet og energinivået. I mange år var jeg ikke særlig interessert i mat, med unntak av kaker. I min nære familie fikk vi så diabetes type 1, fett-, melk, og glutenintoleranse, all verdens allergier, kresenhet og spisevansker. Det ble en bratt læringskurve. Som familie har vi vært innom mange ulike dietter. Vi erfarte at det som er bra for den ene, ikke nødvendigvis er bra for den andre, og at skal man lykkes med varig kostomlegging, må det være enkelt, godt og individuelt tilpasset.

Selv trives jeg aller best på et kosthold uten melk, sukker, gluten og egg, med lite karbohydrater, mye grønnsaker, gode proteinkilder, og med mye sunt fett. Stort sett har jeg et begrenset spisevindu på 6-8 timer, lager mat en gang per døgn, og spiser rester fra middagen til lunsj dagen etterpå. Endelig er det å lage nydelig, smakfull og næringsrik mat blitt enkelt for meg, og noe jeg gleder meg til hver eneste dag.

Jeg vil gjerne hjelpe deg til å få mer matglede og mindre matstress, med et kosthold som bidrar til å bygge helse og robusthet i kropp og sinn, uansett helsemessig utgangspunkt, for akkurat deg. 

bottom of page