top of page

Er høyt kolesterol farlig?

4. feb. 2023

Kolesterol er en viktig byggestein i kroppen, og kroppen lager selv kolesterol. Problemet med kolesterolet i blodet er ikke selve kolesterolet, men hvilke partikler som transporterer kolesterolet. Vi skiller i hovedsak mellom LDL-partikler og HDL-partikler. Det er vanlig å måle hvor mye kolesterol som er i LDL-partiklene og HDL-partiklene og kolesterolet har da fått navn etter disse partiklene og kalles ofte bare LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.

Er høyt kolesterol farlig?

 

Vi har alle fått høre at mye kolesterol i blodet er den viktigste årsaken til utvikling av hjerte- og karsykdom. Vi har fått lære at total-kolesterol bør være lavere enn 5 mmol/L i blodet; da er alt såre vel. Er det så enkelt? Er det slik at et høyt nivå av total-kolesterol alltid medfører en høy risiko? Og er det slik at en verdi av total-kolesterol under 5 mmol/L betyr at du har lav risiko for hjerte- og karsykdom? Det korte svaret er at det ikke er så enkelt.

 

Kolesterol er en viktig byggestein i kroppen, og kroppen lager selv kolesterol. Problemet med kolesterolet i blodet er ikke selve kolesterolet, men hvilke partikler som transporterer kolesterolet. Vi skiller i hovedsak mellom LDL-partikler og HDL-partikler. Det er vanlig å måle hvor mye kolesterol som er i LDL-partiklene og HDL-partiklene og kolesterolet har da fått navn etter disse partiklene og kalles ofte bare LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.

 

HDL-partiklene transporterer kolesterol og annet fett til leveren mens LDL-partiklene i hovedsak transporterer fett og kolesterol fra leveren og ut i kroppen. Hovedinndelingen er at HDL-partiklene er gunstige og LDL-partiklene er ugunstige og forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom. Men nye undersøkelser viser at LDL-partiklene kan være av ulik type og med ulik risiko.

 

Den siste undersøkelsen i Norge av sammenhengen mellom total-kolesterol og død, enten død uansett årsak eller på grunn av hjerte- og karsykdom, ble gjort i Nord-Trøndelag. Da målte man kolesterol hos befolkningen i perioden 1995 – 1997. Ti år etterpå talte man opp levende og døde nord-trøndere.

 

Stikk i strid med forventningene var det ingen sammenheng mellom en høy kolesterolverdi og økt dødelighet. For kvinner var det til og med slik at de som hadde høyest kolesterolverdi hadde lavest dødelighet. De kvinnene som hadde en total-kolesterolverdi under 5 mmol/L hadde høyere dødelighet enn de som hadde en verdi over 7 mmol/L. Andre undersøkelser støtter disse funnene.

 

Et høyt nivå av total-kolesterol og det såkalt «dårlige kolesterolet», LDL-kolesterol, viser ingen sammenheng med økt risiko for hjerte- og karsykdom så lenge det er mye av HDL-kolesterol («det gode kolesterolet») og lite triglyserider (fettstoff) i blodet.

 

LDL-partiklene kan være enten «små, tette og farlige» eller «store, luftige og ufarlige». Stort sett er det slik at når det er lite triglyserider i fastende blodprøver (< 1,0 mmol/L) og høye verdier av det «det gode» HDL-kolesterolet (> 1,5 mmol/L), da er LDL-partiklene av typen «store, luftige og ufarlige».

 

Dersom du lurer på hvilken type LDL-partikler du har, er dette noe som kan måles i en spesialprøve, Lipoprint. Sammensetningen av LDL-partikler kan påvirkes både av medikamenter og kosthold. Et kosthold med lite karbohydrat og mer naturlig fett sørger for at LDL-partiklene endrer seg til «store og luftige» partikler. Også omega-3 fett i form fet fisk eller som tilskudd vil endre partikkelstørrelsen i gunstig retning.

 

Hva om kolesterolmengden i blodet er mindre enn 5 mmol/L? Norske hjerteleger forteller at de som får hjerteinfarkt nå, ikke har mye kolesterol i blodet. De har derimot høye triglyseridverdier og lavt HDL-kolesterol i tillegg til overvekt og dårlig blodsukkerregulering. Noe til ettertanke?

 

Du kan lese mer om kolesterol, fett og risiko for hjerte- og karsykdom i boken: Nytt blikk på kolesterol – er vi blitt lurt?

 

Ved Dr. Hexebergs klinikk har vi god kompetanse på kolesterol, fettstoffer og risiko for hjerte- og karsykdom. Vi tar ofte utvidede tester for å få oversikt over risiko for hjerte- og karsykdom og gir kostråd basert på hva prøvene forteller oss.

bottom of page