top of page

Fedme og overvekt

4. feb. 2025

Når vi bruker begrepene overvekt og fedme, mener vi vanligvis tilstander hvor det er et overskudd av fett på kroppen i forhold til det som er ønskelig for god helse.

Overvekt og fedme

Når vi bruker begrepene overvekt og fedme, mener vi vanligvis tilstander hvor det er et overskudd av fett på kroppen i forhold til det som er ønskelig for god helse.

 

Hva er overvekt?

Overvekt er et problem for stadig flere. For å klassifisere overvekt har det blitt laget et verktøy som kalles Kropps Masse Indeks (KMI) - på engelsk BMI (Body Mass Index).

 

KMI beregnes med formelen: KMI = kg /m2 (kg er personens vekt og m2 er personens høyde i meter x 2).

 

Klassifisering av vekt basert på KMI

Klassifisering

KMI

Undervekt

18,4 eller lavere

Normal vekt

18,5 - 24,9

Overvekt

25 - 29,9

Fedme grad 1

30 - 34,9

Fedme grad 2

35 - 39,9

Fedme grad 3

40 eller høyere

 

Tabellen kan brukes på de fleste personer, men ikke alle. En person med veldig stor muskelmasse kan ha for høy KMI (overvekt), men veldig lite fettmasse og lav risiko for sykdom. En person med lite fett på rumpe og lår, men mye fett på magen, kan ha normal KMI, men økt risiko for sykdom. Omvendt kan en person med mye fett på rumpe og lår, men en normal midje, ha for høy KMI, men lav risiko for sykdom. Når det gjelder magefett er «dinglefettet» mindre farlig enn det indre fettet som gir store, spente, «gravide» mager.

 

Årsaker til overvekt

Overvekt og fedme betraktes tradisjonelt som en kronisk sykdom med et komplisert samspill av arvelige og miljømessige faktorer som årsak. Hvis det er noe vi arver, så er det den egenskapen at vi legger på oss når vi spiser for mye karbohydrater i forhold til hva kroppen vår trenger. Noen mennesker legger lettere på seg av karbohydrater enn andre. Spiser du mer karbohydrater enn du tåler over lengre tid blir du insulinresistent. Det innebærer at det kreves mer insulin for å få sukker inn i cellene dine, cellene er resistente for beskjedene insulin gir. Spiser du vanlig karbohydratrik mat og ikke får nok sukker inn i muskelceller og hjerneceller blir du slapp og har lite energi. Men om fettcellene fremdeles tar imot sukker og gjør det om til fett legger du bare på deg. Insulin fremmer fettlagring og hemmer fettforbrenning. Du har altså mye mat på kroppen (fettlagre), men insulin nekter å hente energi ut fra fettlagrene.

 

En annen vanlig årsak til overvekt og fedme er legemidler som kortison og medikamenter som brukes mot epilepsi og psykiske lidelser. Mange har opplevd at de går opp 20–30 kilo på kort tid når de bruker kortisontabletter. Det er fordi kortison øker blodsukkeret som fører til mer insulin, økt fettlagring og redusert fettforbrenning.

 

Psykologiske faktorer er også viktig ved vektøkning. Det er ikke uvanlig å bruke søtsaker for å komme i bedre humør eller for å dempe sinne, uro og angst. Noen overspiser, andre bare  ha karbohydrater på grunn av lavt blodsukker (svingende blodsukker) og noen utvikler sukkeravhengighet og/eller bulimi.

 

Tradisjonell behandling

Den vanlige tilnærmingen ved overvekt og fedme er reduksjon av kalorier, mer trim eller at man fjerner friske deler av magesekk og tarm. Mosjon er bra for fysisk og psykisk helse, men forskning viser at det har liten betydning for vektreduksjon. Trening er derimot viktig for å opprettholde vekttapet etter en slankekur. Du har kanskje prøvd diverse fettfattige kalorireduserte dietter og oppdaget at kiloene raskt sniker seg på igjen, og at du du blir tyngre enn du var før du begynte.

 

Vår behandling

For de fleste er det lett å gå opp i vekt og vanskelig å bli kvitt noen kilo. Det er komplisert, og hormonet insulin er en nøkkelfaktor for vektøkning og vektreduksjon.

 

Vi jobber med en individuell tilnærming basert på ulike prøvesvar. Målet er at maten du spiser gir de riktige hormonelle signalene slik at du kan redusere vekten på en trygg måte uten å være sulten hele tiden.

 

Ønsker du å få kontroll over vekten og din egen helse? Kontakt oss når du er klar, og vi hjelper deg med en individuell tilpasset vektreduksjonsplan.

 


bottom of page