top of page

Diabetes type 2 - tilfeldig oppdaget

4. feb. 2025

Anne-Lise var 46 år da hun kom til Dr. Hexebergs klinikk på grunn av vektproblemer. Hun hadde vært rund så lenge hun kunne huske. Da hun ble gravid økte hun veldig mye i vekt, og hun klarte ikke å nå opprinnelig vekt før neste svangerskap.


Anne-Lise fikk tilfeldig oppdaget at hun hadde diabetes type 2

Anne-Lise var 46 år da hun kom til Dr. Hexebergs klinikk på grunn av vektproblemer. Hun hadde vært rund så lenge hun kunne huske. Da hun ble gravid økte hun veldig mye i vekt, og hun klarte ikke å nå opprinnelig vekt før neste svangerskap.

 

Anne-Lise hadde mange slektninger med fedme, både på morssiden og farssiden. Ingen i familien hadde diabetes, men mange hadde hatt hjerteinfarkt i 50-70 års alderen.

 

Hovedproblemet til Anne-Lise var nå at hun i lengre tid hadde følt seg ekstra trett og sliten. Hun var også plaget med oppblåst mage og avføringen vekslet mellom å være løs og hard. Anne-Lise følte at hun hadde for mye væske i kroppen og hun var plaget med vonde, stive fingre og hovne ankler. I perioder hadde hun store utbrudd av eksem og hadde fått flere kortisonkurer av fastlegen. Hun hadde merket at hun la ekstra mye på seg i de periodene hun fikk kortison. Hun følte seg langt fra frisk og var for tiden sykemeldt.

 

Anne-Lise veide 128 kilo og blodtrykket var for høyt, 160/90 mm Hg. Hun ble anbefalt å redusere betydelig på inntaket av karbohydrater, og etter en uke være nede på ca. 20 gram per dag (ketogen kost). Hun lurte på om hun skulle begynne å trene, men hun ble anbefalt bare turgåing tre ganger per uke i et tempo som føltes behagelig. Etter at hun hadde fått av seg 10-20 kilo kunne hun trene hardere dersom hun ønsket det. Det syntes hun var et bra opplegg, for det var tungt å trene med den store kroppen.

 

Etter fire uker kom hun tilbake og fortalte at hun hadde startet rett på ketogen kost dagen etter at hun hadde vært til konsultasjon fordi hun var så motivert. Hun hadde ikke hatt noen problemer med dette, men følte seg bedre allerede fra første dag. Til hennes store overraskelse forsvant eksemet i løpet av den første uken. Til frokost hadde hun spist avokado, cottage cheese og reker. Lunsjen bestod ofte av salat med tunfisk eller egg, og til middag spiste hun kjøtt eller fisk og rikelig med grønnsaker. Hvis hun var sulten på kvelden, tok hun seg litt skinke, ost eller egg i en eller annen form. Vekten var redusert med 7 kilo på disse 4 ukene.

 

Blodprøvene viste at hun hadde diabetes type 2 med høyt fastende blodsukker og høyt langtidsblodsukker. C-peptid (insulin), urinsyre og micro-CRP (betennelse) var også for høye, noe som er vanlig å finne ved overvekt og diabetes.

 

Anne-Lise var ikke så overasket over at hun hadde fått diabetes. Hun hadde jo tenkt at hun var i risikogruppen siden hun var så overvektig. Hun ble motivert til å fortsette med kosten og ble anbefalt en del kosttilskudd for å bedre på vitamin- og mineralverdiene i blodet.

 

De neste fem ukene gikk hun ned 4 kilo til, og hun følte seg meget vel og hadde begynt å trene forsiktig på helsestudio. Blodtrykket var blitt helt normalt.

 

Etter fem måneder var hun 25 kilo lettere. Fastende blodsukker og langtidsblodsukkeret var blitt helt normale. C-peptid, urinsyre og micro-CRP var blitt betydelig redusert. På denne kosten hadde ikke Anne-Lise diabetes lenger, og dette motiverte henne til å fortsette på en streng lavkarbokost hele livet.

 

Ved Dr. Hexebergs klinikk har vi lang erfaring med å behandle diabetes type 2 ved hjelp av kosthold. Mange bør legge om kostholdet lenge før de får diabetes, for å unngå å få denne tilstanden. Vi kan hjelpe deg med å forebygge diabetes. Personer som bruker medisiner mot diabetes, kan som regel slutte med disse dersom de tar grep om kostholdet.

bottom of page