top of page

Birthe Storaker

Kostholdsveileder 

Konsultasjoner torsdager i Sandvika, digitalt og på telefon.

  • CV1
  • book

Min historie

Min interesse for matens innhold startet allerede i 6.klasse da jeg kjøpte kaloriguiden. En liten rød "bibel" som jeg brukte som retningsgivende for hva jeg trodde jeg skulle spise i ungdomsårene. Ingen fokus på karbohydrater i maten, det var kalorier som gjaldt. Dette fokuset gikk heldigvis over etter noen år. Men interessen for mat og helse ble vekket til live for alvor da vår datter fikk diagnosen cøliaki da hun var 5 år. Vi foreldre var helt ukjent med denne sykdommen og hva det innebar. Hennes symptomer var kun litt lav energi, og det var en tilfeldighet at det ble oppdaget da hun var hos allergispesialist etter hun en flott aprildag fikk sterk reaksjon på bjørkepollen. Det var tung pusting og min mistanke om astma som førte oss dit. Legen ville at hele familien skulle teste seg og det viste seg at min mann også helt klart hadde cøliaki. 

​

Da var det bare å brette opp armene og sette seg inn i hva cøliakikere kunne spise og ikke spise. Vi bestemte oss for å gå over til et glutenfritt kosthold for hele familien hjemme, mest av praktiske grunner men også fordi det gikk opp for meg at hvetemel og gluten ikke brakte med seg noen helsemessige gevinster for noen. MEN, glutenfritt er ikke det samme som gunstig for alle. Glutenfritt mel er selvsagt bedre for de med Cøliaki, men det kan inneholde vel så mye karbohydrater som glutenholdige melsorter. Vår datter hadde aldri likt brødvarer så det ble ikke så mye glutenfritt brød og gjærbakst på henne, men på mannen som elsket brød så la det seg ordentlig på kroppen da han på glutenfritt kosthold begynte å ta opp mer av næringsstoffene.

​

Dette ga meg motivasjon til å sette meg mer og mer inn i hva mat faktisk inneholder og hvilken effekt det har på kropp og helse. En dag på venterommet hos fastlegen fant jeg to bøker om matens innvirkning på helsen. Jeg ble helt oppslukt av at en mann med diabetes 2 ble ble fri fra symptomer ved å endre på kostholdet. Jeg syntes det hørtes helt fantastisk ut og bestilte en time hos Sofie Hexeberg for å lære litt mer om dette. Det ga meg inspirasjon til å lære mer. Jeg meldte meg inn i Kostreform for bedre helse. Ledet lokallaget for Oslo og Akershus i 2 år, sa opp jobben min økonomiansvarlig og startet på Tunsberg medisinske skole for å ta utdanning som kostholdsveileder. Siden jeg hadde  begynt å lese så mye litteratur om kosthold og helse og tenkte jeg like godt kunne få noen papirer på det. Det ene tok det andre og jeg behold kontakten med Sofie. Jeg mente hun burde skrive en kokebok om hva folk kan spise til frokost og lunsj på et lavkarbokosthold. Folk trengte alternativer til den lettvinte løsningen med brød, brød, brød. "Kan ikke du skrive en sånn bok da?" sier Sofie. Det hadde ikke slått meg, men vi tok tanke til handling og laget sammen boken "Frisk med lavkarbo - Frokost og lunsj". Deretter ble det boken "Frisk med lavkarbo - Kakefest" med mange flotte sukkerfrie og glutenfrie søtsaker. I løpet av arbeidet med den boken fant jeg ut via tester at jeg hadde melkeintoleranse. Legen mente det var forklaringen på at jeg hadde gjentagende halsbetennelser og bihuleproblemer gjennom hele oppveksten.  Siden har jeg levd på gluten og melkefritt lavkarbokosthold og trives veldig bra på det - og ingen problemer med hals eller bihuler!

bottom of page