
5. feb. 2025
Du har kanskje hørt eller lest om det og lurer på hvorfor noen velger å bare spise kjøtt når de fleste spiser mer og mer vegetarisk og i tråd med helsedirektoratets retningslinjer.
Hva er en carnivore diett egentlig?
Du har kanskje hørt eller lest om det og lurer på hvorfor noen velger å bare spise kjøtt når de fleste spiser mer og mer vegetarisk og i tråd med helsedirektoratets retningslinjer.
Carnivorer er kjøttende dyr og inkluderer rovdyr og de som spiser selvdøde dyr (åtseletere). Carnivore kommer av det spanske orde carne som betyr kjøtt. Åtseletere har skikkelig sure mager, og det interessante er at vi mennesker har like lav PH i magesekken som åtseletere.
Undersøkelser har vist at menneskene begynte å spise kjøtt for minst to millioner år siden. De startet med å spise rester de fant etter at rovdyr hadde forsynt seg av byttet, og da var det hensiktsmessig med sur magesyre slik at de ikke ble syke av fordervet mat. Menyen var kjøtt, men menneskene hadde steinredskaper og fikk dermed også tak i fet og næringsrik benmarg og hjerne. Dette mener forskerne forklarer den betydelige vekst og utvikling av menneskets egen hjerne over tid.
Da isen trakk seg tilbake fra Norge for rundt 10.000 år siden og menneskene kom til landet sydfra, var det ikke annet på menyen enn kjøtt, fisk, fugl, skalldyr og innsekter. Vi er altså veldig godt tilpasset en karnivor diett. Den holdt oss friske og sterke slik at vi kunne formere oss.
Hadde vi vært avhengig av korn og frukt for å holde oss friske, hadde verken du eller jeg vært her i dag. Etter hvert grodde det frem noen planter og sopp som var spiselige, men det meste var giftig og kalorifattig. Maten til nordmenn var i hovedsak animalsk frem til vi begynte med jordbruk for rundt 5000 år siden.
I dag deler man karnivor diett i flere varianter hvor den strengeste er løvedietten hvor man kun spiser rødt kjøtt med salt og drikker vann. Denne dietten regnes som den mest næringsrike og den som skaper minst problemer i forhold til vårt immunforsvar med tanke på kroniske betennelser og autoimmune sykdommer.
En annen variant inkluderer kjøtt fra alle dyr, fugler og sjømat, og en mer liberal karnivor diett tillater også egg og fete melkeprodukter, men alt kommer fra dyreriket. Det er mange mennesker som har fått helsen sin tilbake ved å spise slik våre forfedre gjorde. Noen av dem konsulterer Dr. Hexebergs klinikk for å få råd om et slikt kosthold og/eller vurdering av blodprøver etter å ha spist slik en stund.
På internett kan du lese at ulike fagfolk fraråder kjøttdietten blant annet fordi de mener du må ha kostfiber, at risikoen for tarmkreft øker og at du får mangel på næringsstoffer. Ingenting av dette er dokumentert. Men vi vet at våre forfedre klarte seg fint, og det gjorde også inuittene inntil de fikk kostpyramiden og samme kostanbefalinger som oss. Da fikk de livsstilssykdommer som resten av den vestlige verden.
Personer som fronter en streng karnivor diett, er blant annet Mikhaila Peterson, som har spist seg frisk av alvorlig barneleddgikt, og hennes far Jordan Peterson (kjent psykolog og forfatter) som ble kvitt 25 kilo, angst og depresjon.
Viktige stemmer på youtube og podcast er blant annet legene Anthony Chaffee og Shawn Baker som selv bare spiser kjøtt. Jeg har truffet Anthony Chaffee på tre kongresser de siste årene, og han er veldig frisk, sterk og kunnskapsrik og har et brennende ønske om bedre helse for oss alle.
De fleste som spiser karnivor, har beveget seg via lavkarbo og ketogen kost, og jeg har inntrykk av at de har satt seg godt inn i hva det dreier seg om. I Norge har vi FB-gruppen Carnivore Norge dersom du ønsker å lære mer om dette.
Dr. Hexebergs klinikk har kompetanse på Carnivore diett dersom du trenger hjelp til det. Det kan være ved oppstart eller at du ønsker å følge helsemarkører på denne dietten.