top of page

2. apr. 2025

Symptomene på høyt stoffskifte varierer fra person til person og kan være diffuse i begynnelsen. Mange opplever økt energinivå i startfasen, men etter hvert kan kroppen bli utmattet av den vedvarende belastningen.

Marie Gunnestad

Hypertyreose (høyt stoffskifte)

–årsaker, symptomer og behandling


Av Marie Gunnestad Lege, sykepleier og coach


Ved Dr. Hexebergs klinikk har vi erfaring med behandling av hyperthyreose (høyt stoffskifte) ved hjelp av et individuelt tilpasset kosthold og målrettede tiltak for å redusere betennelse i kroppen. Mange av våre pasienter opplever bedring av symptomer gjennom livsstilsendringer, og enkelte kan redusere eller avslutte behovet for medisiner under veiledning av lege. Dersom du ønsker en helhetlig utredning av din tilstand og en skreddersydd plan for å optimalisere stoffskiftet ditt, er du velkommen til en konsultasjon hos oss. Bestill time her


Hva er hypertyreose?

Hypertyreose, eller høyt stoffskifte, er en tilstand der skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyreoideahormoner. Dette fører til en overaktiv metabolisme, som kan gi en rekke symptomer og påvirke både fysisk og psykisk helse.

Tilstanden kan skyldes ulike årsaker, men den vanligste er Graves’ sykdom, en autoimmun tilstand der kroppens immunsystem angriper skjoldbruskkjertelen. Andre årsaker inkluderer nodulær struma (knuter i skjoldbruskkjertelen) og tyreoiditt (betennelse i skjoldbruskkjertelen).


Symptomer på høyt stoffskifte

Hyperthyreose påvirker mange av kroppens systemer og kan gi en rekke symptomer, inkludert:

  • Hjertebank og rask puls (hjertearytmi)

  • Indre uro, angst eller irritabilitet

  • Vekttap til tross for økt matlyst

  • Tretthet og muskelsvakhet

  • Svetting og varmeintoleranse

  • Diaré eller hyppig avføring

  • Skjelvinger i hender

  • Tynn, skjør hud og hårtap

  • Utstående øyne (exophthalmus) ved Graves' sykdom


Symptomene varierer fra person til person og kan være diffuse i begynnelsen. Mange opplever økt energinivå i startfasen, men etter hvert kan kroppen bli utmattet av den vedvarende belastningen.


Hvorfor oppstår hypertyreose?

Høyt stoffskifte har ofte en autoimmun årsak, der immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen og får den til å produsere for mye hormon. Graves' sykdom er den vanligste autoimmune årsaken og den kan utløses av blant annet lekk tarm og matintoleranser.


Andre utløsende faktorer kan inkludere:

  • Jodubalanse (både for mye og for lite jod kan påvirke skjoldbruskkjertelen)

  • Toksiner og tungmetaller (kan påvirke hormonreguleringen)

  • Genetisk predisposisjon (familiehistorie med stoffskifteproblemer) 

  • Stress (kronisk stress kan påvirke immunsystemet og hormonbalansen)

 

Kan kosthold påvirke høyt stoffskifte?

Ja, kosthold kan spille en avgjørende rolle i reguleringen av stoffskiftet. Ved Dr. Hexebergs klinikk ser vi ofte at et individuelt tilpasset kosthold kan bidra til å stabilisere hormonbalansen og redusere betennelse i kroppen.


Tiltak som kan være nyttige inkluderer:

  • Fjerne betennelsesdrivende matvarer som gluten, melk og ultraprosessert mat

  • Identifisere og eliminere matintoleranser via testing

  • Øke inntaket av antiinflammatoriske matvarer, som omega-3-rik fisk, grønne bladgrønnsaker og fermentert mat

  • Balanse mellom makronæringsstoffer – et lavkarbokosthold med naturlige matvarer reduserer betennelser


Mange pasienter opplever bedring i både symptomer og blodprøver etter en periode med målrettet kostholdsbehandling.


Ønsker du en helhetlig utredning og tilpasset behandling?

Dersom du mistenker at du har høyt stoffskifte eller ønsker en mer naturlig tilnærming til behandling, tilbyr vi grundige utredninger og individuell veiledning. Bestill en konsultasjon her for å få hjelp til å optimalisere stoffskiftet ditt gjennom en helhetlig og kunnskapsbasert tilnærming.


Om forfatteren

Marie Gunnestad (f. 1974) er lege, sykepleier og veileder (coach) med bred erfaring innen både skolemedisin og helhetlig helse. Hun er utdannet sykepleier fra Hamburg (1997) og lege fra Hamburg, Tyskland (2007). Etter studiene flyttet hun tilbake til Norge og jobbet som fastlege ved Ringerike Medisinske Senter (2007–2010) og hadde vikariat ved Høvik Legesenter (2012). Hun har også drevet privat klinikk med medisinsk teknologi i kombinasjon med kosthold.


Fra 2024 har Gunnestad vært en del av teamet ved Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika, hvor hun hjelper pasienter med helhetlige tilnærminger til stoffskifteproblemer og andre kroniske tilstander. Ved siden av dette arbeider hun som intuitiv energicoach, med fokus på sammenhengen mellom kropp, energi og bevissthet.

 

bottom of page