
24. feb. 2025
Mange med lavt stoffskifte lager antistoffer mot proteiner i mat som resulterer i betennelse i skjoldkjertelen. En matintoleransetest kan avdekke om matproteiner kan være årsak til betennelsen
Sofie Hexeberg, lege, Dr. med
Hypotyreose – Lavt stoffskifte
Av Sofie Hexeberg Lege, Dr.med., kostholdsekspert og forfatter
Mange med lavt stoffskifte lager antistoffer (anti-TPO) mot proteiner i mat som resulterer i betennelse i skjoldkjertelen. En matintoleransetest kan avdekke om matproteiner kan være årsak til betennelsen. Når disse proteinene fjernes fra kostholdet, erfarer vi ofte at antistoffene forsvinner og pasientene få redusert eller bli helt kvitt sine symptomer.
Ved Dr. Hexebergs klinikk har vi lang erfaring med behandling av lavt stoffskifte og vårt hovedfokus er kosthold. Ønsker du årsaksrettet behandling kan du bestille time her.
Vi har erfaring med at mange pasienter blir kvitt antistoffene, og at de i samarbeid med lege kan slutte med stoffskiftemedisiner. Dersom de har hatt antistoffer i flere tiår og ikke har mer kjertelvev igjen må de fortsette med medisiner, men vi kan hjelpe til med å finne de beste medisinene i riktige doser. Alle får uansett mer energi og bedre helse bedre på et råvarebasert kosthold som er vel tilpasset den enkelte.
Hva er hypotyreose?
Den vanligste årsaken til lavt stoffskifte er Hashimotos tyreoiditt. Det er en kronisk betennelse i skjoldkjertelen – utløst av immunreaksjoner i kjertelens vev. Tilstanden forekommer seks ganger så hyppig blant kvinner som blant menn.
Antistoffene, som kalles anti-TPO, påvises i en blodprøve hos cirka 90 prosent av dem som har Hashimotos tyreoiditt. Opptil ti prosent av den norske befolkning har forhøyet verdi av anti-TPO i blodet.
Sykdommen starter som regel langsomt og fører til en gradvis reduksjon av kjertelens evne til å lage hormoner. Av den grunn kan man få lavt stoffskifte, også kalt hypotyreose.
Pasienter med andre autoimmune sykdommer, som diabetes type 1, cøliaki og Addisons sykdom har økt forekomst av Hashimotos tyreoiditt.
Skjoldkjertelen ligger foran på halsen, like nedenfor strupehodet. Den produserer tyroksin (T4) og litt trijodtyronin (T3). Det er hypofysen i hjernen som bestemmer hvor mye T4 og T3 som skal produseres. Hypofysen stimulerer skjoldkjertelen ved hjelp av skjoldkjertelstimulerende hormon (TSH), slik at det produseres mer T4 og T3.
Dersom produksjonen av T4 og T3 av en eller annen grunn avtar, eller at hormonene virker dårlig, sender hypofysen mer TSH ut i blodbanen slik at skjoldkjertelen stimuleres til å lage mer hormoner.
Tyroksinet (T4) blir fraktet til alle cellene i kroppen med blodet. I lever, nyrer og andre vev omdannes rundt halvparten av T4 til den aktive formen av T3. T3 er tre–åtte ganger så virksomt som T4, men begge hormonene påvirker og øker tempoet i svært mange av de kjemiske prosessene i kroppen.
Man får diagnosen hypotyreose når TSH er for høy og T4 er for lav (verdiene er utenfor definerte grenser). Ved hypotyreose kan det opptre symptomer fra de fleste organer. Symptomene utvikler seg som regel gradvis, slik at det kan gå lang tid før personen selv, eller omgivelsene, reagerer på at noe er galt.
Vanlige symptomer og funn ved hypotyreose er tørr hud, tørt og flisete hår, hårtap, sprø og tynne negler, hevelser rundt øynene, heshet, forstoppelse, leddsmerter, hjerteproblemer, trege bevegelser, tretthet, økt søvnbehov, depresjon, konsentrasjons- og hukommelsesproblemer, menstruasjonsforstyrrelser, redusert sexlyst, infertilitet og en tendens til å fryse.
For å vurdere funksjonen til skjoldkjertelen er det vanlig å måle TSH sammen med Fritt-T3 og Fritt-T4 i blodet. At det er «fritt» betyr at det ikke er bundet til proteiner, og det er de «frie» hormonene som er aktive.
Du er hjertelig velkommen til Dr. Hexebergs klinikk om du ønsker å se på rotårsaken til ditt lave stoffskifte. Bestill time her