top of page

24. feb. 2025

Ønsker du å finne ut hvordan kostholdet kan påvirke dine plager fra leddgikt?

Sofie Hexeberg, lege, Dr.med.

Leddgikt

 

Av Sofie Hexeberg Lege, Dr.med., kostholdsekspert og forfatter


Leddgikt er en autoimmun sykdom som ofte har sin årsak i blant annet mat man ikke tåler, lekk tarm og dannelse av antistoffer som gir betennelse i ledd. Vi anbefaler alltid en matvareintoleransetest ved leddgikt. Ved å fjerne matproteiner stoppes ofte antistoffproduksjonen. Et råvarebasert lavkarbokosthold er også av stor betydning for å bli bedre, eller helt frisk.


Ved Dr. Hexebergs klinikk har vi lang erfaring med behandling av leddgikt. Vår viktigste behandling er et individuelt tilpasset kosthold, og reduksjon av medisiner eller bruk av minst mulig medisiner. Mange av våre leddgiktpasienter klarer seg uten medisiner og synes det er bedre å leve med et bestemt kosthold enn bivirkningene av medisinene.


Ønsker du en utredning av mulige årsaker til din leddgikt, og veiledning om et tilpasset kosthold som er bra for deg, er du hjertelig velkommen hos Dr. Hexebergs klinikk. Du kan bestille time her.

 

Hva er leddgikt?

 

Leddgikt er en kronisk betennelse i ledd. Typisk for sykdommen er symmetrisk betennelse i små ledd som håndledd, fingerledd og tærnes grunnledd. Betennelsen gir smerter, hevelse og varme i leddene.

 

Ofte har man nedsatt appetitt, depresjon, slapphet, tretthet og vekttap i flere måneder før leddplagene utvikles. Etter hvert kommer vage leddsmerter og morgenstivhet. Hos 10–15 prosent starter leddgikten med at man føler seg syk og har voldsomme symptomer fra leddene.

 

Hos 15–20 prosent utvikles symptomene over noen dager eller uker. Cirka 10 prosent er så alvorlig rammet at de blir fullstendig funksjonshemmet. Barn kan også få leddgikt, men sykdommen debuterer oftest mellom 45 og 60 år. Kvinner rammes tre ganger oftere enn menn.

 

bottom of page